Lappendeken

Beekhuizen Lappendeken Koepel de Kaap Bezoekerscentrum

Carolinahoeveroute (4.5) Panoramaroute (4.5) Simon Carmiggeltroute (3)


Carolinahoeveroute
Rood 4.5 km
P-plaats Lappendeken De Steeg

  

Deze route start vanaf de parkeerplaats bij de Lappendeken. Dit is een natuurgebied bij de Posbank welke u kunt bereiken door in het plaatsje De Steeg een weg omhoog te nemen over het spoor. Deze weg leidt u door een bosgebied heen waar u na zonsondergang niet meer mag komen.

Deze rondwandeling gaat door de Onzalige Bossen. U loopt over enkele prachtige oude koninklijke jachtwegen. Het is de kortste weg naar het pannenkoekenhuis De Carolinahoeve. De route kunt u verlengen door bij de  Carolinahoeve de blauwe rondwandeling erbij te nemen. (dit staat te lezen op het route-informatiebord)

Het eerste gedeelte van de wandeling loopt via een asfaltweggetje het bos in. Aan uw linkerhand ziet u een weiland liggen welke door de wilde zwijnen geheel is omgeploegd. Het asfaltweggetje gaat over in een zandpad en na een paar honderd meter gaat de route rechtsaf het bos in. Hier volgt een route met veel klim en daal werk en met slingerende bospaden, maar ook kleine laantjes. Na het pannenkoekhuis gaat u linksaf en komt u door een hekje heen. Aan uw rechterhand ziet u een weiland. Hier kwamen wij de wilde zwijnen tegen, met jonkies. Op de foto zijn ze helaas niet te zien. Mijn camera kon ze helaas niet genoeg dichtbij halen.

Een van die laantjes loopt temidden van een rij dikke bomen. Eerst naar boven daarna naar beneden. Schitterend gewoon. Daarna gaat het pad linksaf en komt u veel varens tegen. Er staan er heel veel. Tijdens de wandeling kunt u ook mountainbikers tegenkomen. Een aantal van hun paden lopen over het wandelpad.

De route staat heel goed aangegeven. De paden zijn prima te belopen. Het gedeelte tussen de dikke bomen door is natuurlijk niet echt lekker te belopen. Verder zijn er veel paden met nogal wat boomwortels erin.

Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

 

Naar boven


Panoramaroute
Geel 4.5 km
Start: Zie hieronder

  

Als u vanuit Velp de Broekhuizerweg omhoog volgt en bij het paviljoen links af slaat richting de Steeg komt u uit op een parkeerplaats waar drie wandelingen starten: Carolinahoeveroute, Panoramaroute en Simon Carmiggeltroute.

Een rondwandeling naar de Posbank, die wordt gekenmerkt door de fraaie uitzichten over het stuwwallenlandschap van Veluwezoom en door het zangvogelrijke oude bos van 't Asselt. Bij Koepel de Kaap of bij de Posbank is de wandeling te verlengen door de zwarte rondwandeling (Kammen) erbij te nemen. Deze heeft sterke hoogteverschillen. U komt dan langs het Bezoekerscentrum Veluwezoom en de schaapskooi. (dit staat te lezen op het route-informatiebord)

 

Een heerlijke te lopen route met veel uitzichten over een schitterend gebied. De paden zijn prima te bewandelen, wel veel boomwortels. De route staat perfect aangegeven. Onderweg komt u over een bruggetje (over een lager liggend fietspad) dat u naar een weide voert met IJslandse pony's. Hiervoor moet u wel eerst door een hek. Het gebied is afgerasterd. Daarna komt u bij een huisje langs waar u even kunt genieten van het uitzicht over de heide en een drankje. Via zandpaden met trappen en kleine slingerende paadjes langs de asfaltweg komt u bij het paviljoen. Hier kunt u even naar het toilet of genieten van het uitzicht en een drankje. Iedereen noemt dit gebied 'De Posbank', maar eigenlijk heet het Herikhuizerveld. posbank2.JPG (130310 bytes) Posbank is genoemd naar de bank die op een prominente plaats bij het paviljoen staat. Vanaf deze bank genoemd naar de heer Pos, kunt u over de heide uitkijken.

 

Het volgende gedeelte van de wandeling gaat via smalle paadjes door een dicht en hoog varenbos. Deze varens zijn wel 2 meter hoog. Daarna volgt de route hetzelfde pad als de Carolinahoeveroute (hierboven beschreven). Hier eindigt de route.

Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

 

Naar boven

 


Simon Carmiggeltroute
Wit 3 km
Start: Zie hieronder

 

Als u vanuit Velp de Broekhuizerweg omhoog volgt en bij het paviljoen links af slaat richting de Steeg komt u uit op een parkeerplaats waar drie wandelingen starten: Carolinahoeveroute, Panoramaroute en Simon Carmiggeltroute.

De route begint aan de parkeerplaats. Eerst loopt u via een pad langs de geparkeerde auto's over een wildrooster naar het begin van de Panorama- en de Simon Carmiggeltroute. Beide routes lopen het eerste deel over hetzelfde pad, waarna u links afslaat bij de driesprong. De route loopt voornamelijk over verharde paden. In de route zitten aardige klimmetjes en natuurlijk de bijbehorende afdalingen. 

carmiggelt01.jpg (16389 bytes)

Zo nu en dan komt u een boomstronk tegen met daarop veel zwammen. De route staat prima aangegeven. carmiggelt04.jpg (14307 bytes) Onderweg staat er een bankje met daarbij een bord met daarop aangegeven waarom dit de Simon Carmiggeltroute heet. 

Tekst op het bord

De Simon Carmiggeltroute voert u over de kronkelige paden van het landgoed Rhederoord. Het is bekend dat Simon Carmiggelt hier dikwijls wandelde en dat hij op den duur elk paadje kende. Eind jaren vijftig kwam Simon Carmiggelt (1913-1987) namelijk - op aanraden van Wim Kan - voor het eerst in De Steeg. In dit dorp en in de stilte van de aangrenzende bossen vond de stadsmens Carmiggelt rust en deed hij nieuwe inspiratie op. Aanvankelijk was hij vaste klant van het befaamde hotel De Engel. Vanaf 1962 verkoos hij cafépension Benvenute (beter bekend als café Hekkelman) als zijn vaste stek, omdat hij liever tussen de gewone mensen verkeerde. In dit dorpscafé had hij jarenlang een vaste kamer. Simon Carmiggelt had, als hij op Steeg verbleef, de gewoonte om 's middags een boswandeling te maken. Daarna, in de late middaguren en de vroege avond werkte hij aan zijn kronkels. Onder deze titel had hij een door velen geliefde column in het Parool. 

Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

 

Naar boven