Kootwijk


Boveneind Kootwijkerveen Kootwijkerzand Riemstruikenroute Prins Hendrikbos Vogelenzangroute Kootwijkerveen
Geel 5.4 km
Start: P-plaats Rabbit Hill, Grevenhout, Nieuw-Milligen

Het begin van de wandeling ligt aan de N302 Harderwijk richting Apeldoorn. Vanuit Harderwijk na bordje Nieuw Milligen aan de linkerkant van de weg een bord naar een natuurwandeling en camping Rabbit Hill.

De wandeling start aan een vanaf de weg niet zichtbaar parkeerterrein. Aan het begin staat een route-informatiebord met daarop beschreven welke routes er hier lopen. Er lopen er vier. De Kootwijkwandeling van 15 km, de Kootwijkerveen van 5.4 km, een route genaamd Boveneind van 3km en een rolstoelroute van 2.1 km.

De wandeling loopt over slingerende paden richting een ven. De 15 km lange route loopt over hetzelfde pad. Vanwege het vroege tijdstip dat we de route lopen zijn zelfs spinnenwebben nog onaangetast. De dauwdruppels laten het web goed tot zijn recht komen. 

De ven is eigenlijk een meertje waar vroeger turf werd gestoken. Bij het meertje blijft u even staan. een schitterend uitzicht heeft u. Tijdens het uitzicht kunt u de tekst lezen op het bord wat aan de rand van dit meertje staat (zie hieronder) of plaats nemen op één van de bankjes. Wij genoten van de vogels en vooral van de rust. Ook mooi was de vochtige lucht die boven het water hing.  De route gaat verder en voert u door een mooi bos. Tijdens de route kunt u nog meer genieten van mooie uitzichten en open plekken met heide. De bomen in deze uitzichten zien eruit als standbeelden. De route staat goed aangegeven. Tijdens de route kruist u een fietspad en een zandweg. Op de paden liggen veel boomwortels. 

 

 

Afgegraven weiland

Bijna de helft van het Kootwijkerveen is lang in gebruik geweest als weiland. In 1954 is de bovenste laag van het weiland afgegraven. de schrale ondergrond is inmiddels begroeid geraakt met mos, dopheide, snavelbies en andere soorten van dit bijzondere milieu. 

Vleeseters rond de veenputten

Eeuwenlang was de Veluwe een vrijwel bodemloze vlakte. Van hoger gelegen delen toegestroomd regenwater vormde toen in deze laagte een meertje. Daarin groeiden duizenden jaren achtereen mossen en waterplanten. Ze stierven af en op de resten groeiden weer nieuwe planten. Zo ontstond een laag veen die zo dik werd, dat het de moeite waard was hier turf te steken. De honderden veenputten die de turfwinning heeft achtergelaten, staan nu vol met water. Langs de randen groeien zeldzame planten als beenbreek en het vleesetende plantje zonnedauw.

Van adder tot zwijn

Voor ringslang, gladde slang en adder staat in het veen genoeg op het menu. Ze hebben ruime keus uit de vele hagedissen, kikkers, padden en watersalamanders die hier leven. Wilde zwijnen en edelherten komen regelmatig naar het veen om te drinken en te baden.

Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

 

Naar boven


Boveneind
Blauw 3 km
Start: De Berkenhorst, Kerkendelweg,  Kootwijk

 

De route start bij de Berkenhorst, een recreatieterrein in de omgeving van Kootwijk. Helaas is het route aanwijsbord afgebroken danwel weggehaald. Gelukkig hangt er nog een klein blauw pijltje aan de paal. De route voert het eerste deel over een lang zandpad wat langs een uitgestrekt landgoed loopt. 

 

 

Midden in dit gebied staat heel zielig een klein boompje. Vlak daarna gaat de route rechts het bos in. Hier loopt u over een recht pad richting een weg. Vervolgens gaat het pad verder aan de andere kant van deze weg en voert u over een slingerend paadje door een vrij open bosgebied. 

Dit is echt een wandeling voor even tussendoor. De route staat goed aangegeven en loopt prima. Jammer van de korte afstand. 

Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

 

Naar boven