Beekhuizen

Beekhuizen Lappendeken Koepel de Kaap Bezoekerscentrum

Beekhuizenroute (4) Herikhuizenroute (9) Rozendaalse Veldroute (7.5) Emma Pyramideroute (4)

beekhuizenbord.jpg (9391 bytes)

Rozendaalse Veldroute 7.5 km
Zwart
P-plaats Beekhuizenseweg, nabij camping Beekhuizen

 

De route begint bij de parkeerplaats aan de Beekhuizenseweg, nabij camping Beekhuizen. Eerst loopt u  langs een watertje waarna u deze oversteekt en aan depaaltjervroute.jpg (5717 bytes) andere kant van het water weer terug loopt. De route wordt hier duidelijk aangegeven met houten vierkante paaltjes met daarop een zilverkleurig plaatje van de gemeente Rheden. Daaronder is dan een stukje kunststof vastgemaakt in de kleur van de wandeling.

 

Na enige tijd loopt u langs een vervallen en leegstaand dranklokaal. U passeert een soort ingang van een bunker?

ingangbunker.jpg (14337 bytes)

En gaat u een beetje het bos in. Op een gegeven moment steekt u de weg over en loopt u via kleine slingerende paadjes de heuvel op. Hier volgt u op een gegeven moment een fietspad en komt dan uit bij een heel groot heideveld, waar u vervolgens helemaal omheen en doorheen loopt. Onderweg kunt u een aantal keren genieten van een schitterend uitzicht over de heide. De route loopt op dat moment door een groot hondenuitlaatgebied, waar zij natuurlijk vrij rond mogen lopen. De aanwezige honden hebben gelukkig alleen oog voor elkaar. Nu komt u af en toe routepaaltjes tegen waarvan of het zilverkleurige plaatje ontbreekt of het routeplaatje. Verder ziet u ze ook oranje gespoten of verbrand. Jammer. Nadat u bij een parkeerplaats bent uitgekomen gaat de route weer het bos in, weer over kleine kronkelende paadjes.

U loopt nu weer naar een parkeerplaats toe en gaat daarna links weer het bos in. Na enige honderden meters ziet u aan uwrvuitkijkpunt.jpg (14795 bytes) rechterhand een uitkijktoren staan. Deze biedt u vast een mooi uitzicht over dit gebied. Dit keer ben ik er niet ingeklommen. 

Daarna gaat de  weer verder en loopt u al afdalend weer terug naar de parkeerplaats.

De paden zijn zowel ver- als onverhard en u loopt over zand, bosgrond en fietspad. De route staat over het algemeen goed aangegeven, maar helaas door vandalisme is het af en toe even opletten.

 

Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

 

Naar boven

 

 

Herikhuizerveldroute 9 km
Geel
P-plaats Beekhuizen nabij camping Beekhuizen

 

Voor de fervente wandelaar een heerlijk afwisselende route langs vele uitzichten en doorzichten, varens, en struiken onder de bomen. U ziet vele gebieden met heide waarlangs af en toe bankjes staan om even te kunnen genieten van het uitzicht.

Na het begin van de route welke wij gelopen hebben vanaf parkeerplaats Beekhuizen nabij camping Beekhuizen, loopt u onderlangs de beek aan de overkant van de weg. Daarna loopt de route een stukje langs de weg. Dan gaat u op een gegeven moment over slingerende paadjes rechtsaf het bos in. Na het hek in het afgerasterde deel volgt de eerste redelijke klim. Op een gegeven moment wordt u omringt door alleen maar varens, tenminste zo lijkt het. Van het een op andere moment houdt het varens gebied op en groeien er struikjes onder de bomen. Na enige tijd gaat dit weer over in varens. U komt uit bij een van metaal gemaakt uitkijkpunt. Hier kijkt u uit over een weiland waarin blijkbaar veel dieren rond moeten lopen.

Tijdens deze wandeling komt u geregeld IJslandse pony's tegen. Zij doen niets alleen vreten ze helaas de bomen kaal. Niet van bladeren, maar ze eten de schors van de bomen. Na enige tijd, veel klimmen en afdalen, komt u bij de Schaapskooi uit. Tijdens onze wandeling liepen ze allemaal buiten, goed in de gaten gehouden door de hond van de herder. Vervolgens loopt u richting het bezoekerscentrum "Veluwezoom". Hier kunt u even naar het toilet of even in de bibliotheek zoeken naar wat u tegen bent gekomen.

Vervolgens gaat de wandeling verder over slingerende paden stijgend en dalend en kunt u wilde zwijnen tegenkomen. Na enige tijd loopt u dit schitterende graasgebied uit en komt u op een zandpad uit welke u naar een meertje leidt. De route volgt keurig het meertje en u komt zelfs langs een klein watervalletje. Na enige tijd langs het beekje gelopen te hebben komt u weer uit op de plek waar u bent begonnen.

De route staat zeer goed aangegeven, hier en daar wel even opletten. Door de begroeing wordt u het zicht af en toe ontnomen op de bewegwijzering. Wij raden u aan goed schoeisel aan te trekken. De bospaden bestaan zowel uit bosgrond (harder) als uit rulle zandgrond. Als u tussen de rijen bomen doorloopt komt u veel boomwortels tegen in de paden. Verder moet u rekening houden met heel veel klimmen en natuurlijk weer afdalen. Door de afwisselendheid van de omgeving vinden we dit echt een aanrader. Wij hebben er ongeveer drie uur over gedaan.  

Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

 

Naar boven