Kuinderbos

Burchtroute Oude Havenroute Natuurpad De Kuilen

Ook op Facebook en Twitter

Grootste boswachterij van de Noordoostpolder. De loof- en naaldbossen zijn aangeplant in de periode 1947 - 1957. De bossen zijn rijk aan vogels en paddestoelen. Ten zuiden van de Hopweg liggen de restanten van een burcht uit circa 1050. In het Kuinderbos ligt het ca. 200 ha grote natuurterrein De Kuilen, dat begraasd wordt door pony's. In dit deel rond de voormalige zandwinplassen De Kuilen begint zich heide te ontwikkelen. Er groeit onder andere dennewolfsklauw en ronde zonnedauw. De Kuilen is bekend vanwege de ringslangen; ook kunt u er de ijsvogel aantreffen.

In het Kuinderbos zijn diverse recreatieve voorzieningen, zoals picknickplaatsen, ligweiden en het natuurkampeerterrein de Veenkuil. Bij De Kuilen is een observatiehut.

 
Burchtroute
Blauw 3.1 km
1ste parkeerplaats Hopweg nabij Kuinre

Route naar het Kuinderbos via Google Maps

Dit is een heerlijke afwisselende route. Veel doorzichten naar akkers, slootjes en vijvers. Te paden zijn goed te bewandelen. De paden bestaan zowel uit zand, gras als bosgrond. De route staat goed aangegeven. Bij de eerste kruising ziet u aan zowel uw rechterhand als linkerhand een blauw paaltje. hier neemt u natuurlijk het linker paaltje. U loopt onder andere langs de restanten van een burcht uit 02.jpg (3491 bytes) de oude tijden. Dit is de ru´ne van het kasteel van Hendrik de Crane, in de middeleeuwen een roemruchte roofridder.

Langs de route staan een aantal groen/witte bordjes met daarop uitleg over de dieren en de omgeving. Als u langs de akkers loopt komen de vogels in dit bos overal te voorschijn vanuit het dichte struikgewas. Wij zagen een Vlaamse Gaai vliegen. Wat opvalt in de route zijn de vele paddestoelen in allerlei kleuren en vormen. Zelfs de bekende05.jpg (4458 bytes) rood-met-witte-stippen paddestoel staat er. Op bepaalde plekken in het bos komt u veel boomwortels tegen. Dit is vooral bij het water waar u door een donker deel van het bos loopt. Vlak voor het einde van de wandeling wordt u getrakteerd op een hoog uitzichtpunt welke u kunt bereiken door middel van een trap. Hiervandaan heeft u een goed overzicht op dit schitterende bosgebied.

 

Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

 

Naar boven

 

 
Oude Havenroute
Blauw 2.5 km
P-Plaats oude haven a/d Hopweg nabij Kuinre

Route naar het Kuinderbos via Google Maps

03.jpg (5337 bytes)De route start nabij het oude havenhoofd van Kuinre. Hier vind u een route-informatiebord van Staatsbosbeheer, maar ook een bord over de geschiedenis van het havenhoofd. U duikt direct het bos in. Staatsbosbeheer is nog druk bezig om het bos te onderhouden door middel van het kappen van bomen. Gelukkig heeft u er tijdens het wandelen weinig last van. Dit is een zeer afwisselende route. Langs de route staan een aantal prachtige houten beelden ge-motorzaagd door de wereldkampioen motorzagen John van Kampen. Soms weten we niet wat het voor moet stellen, maar dat laten we graag aan uw eigen fantasie over. 

De route loopt al slingerend door het bos met hier en daar een pad door een kuil en dan weer over een hobbeltje. Af en toe wel even04.jpg (5526 bytes) uitkijken voor de boomstronkjes die er nog staan. Langs deze route staan veel paddestoelen in vele soorten en maten. Vlak voor het einde kwamen we nog een egeltje tegen die rustig op weg was naar..........?  Al met al een leuke wandeling voor even tussendoor en die heel goed aangegeven staat.

 

Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

Naar boven

 

 
Natuurpad De Kuilen
Rood 3.5 km
P-Plaats natuurkampeerterr. De Veenkuil a/d Hopweg nabij Kuinre

Route naar het Kuinderbos via Google Maps

01.jpg (4015 bytes)De route begint leuk. U komt eerst over een metalen bruggetje waarvan af u mooi kunt kijken over het watertje wat er onder door loopt. Vervolgens loopt u naar het uitkijkpunt toe. Vanuit de hut kunt u uitkijken over dit schitterende02.jpg (2202 bytes) gebied. De volgt het pad om de plas. Op de omheining om de hut staat precies beschreven hoe de plas er gekomen is en welke dieren u er allemaal tegen kunt komen. U loopt vlak langs het water en zult er dan ook kikkers en salamanders tegen komen. Op een gegeven moment komt u langs een punt waarbij u omhoog kunt of rechtsaf. Omhoog heeft u vanaf een verhoging uitzicht over de plas, waarna de route weer aansluit op het pad rechtsaf. Vlak daarna komt u bij een bord dat u erop wijst dat er Welsh pony's lopen in dit gebied. U gaat door een klaphek en staat in het graasgebied van deze pony's. De pony's waren gelukkig niet bang en kwamen op ons aflopen. Mede dankzij het eten van een appeltje door de mensen achter ons. 

04.jpg (2863 bytes)De pony's beschikken hier over een mooi gebied zo langs de waterkant. Wij zagen een zwanenpaar en een roedel ganzen zwemmen.03.jpg (2166 bytes) Tevens hoorden we het luide geluid van de meerkoeten die hier veelvuldig zwemmen. Daarna volgt wederom een klaphek en loopt u via een bruggetje en nog een aantal slingerende paadjes naar het einde van de wandeling. Langs de route staan een aantal groen/witte bordjes waarop aangegeven staat welke dieren hier leven en wetenswaardigheden over dit gebied.  De route staat heel goed aangegeven, is zeer de moeite waard en de paden zijn prima te belopen.

Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

 

Naar boven