Harderbos en Broekbos

Harderbos blauw 2.5 km geel 4 km rood 9.5 km wit 3 km  Broekbos wit 1 km

Ook op Facebook en Twitter

Harderbos
Blauw 2.5 km
P-Plaats Harderbos nabij  Natuurkampeerterrein De Gaper

Route naar het Harder en Broekbos via Google Maps

Deze wandeling begint net als de andere wandelingen aan de parkeerplaats van het Harderbos. Deze wandeling voert u door het noordelijk deel van het bos. Tijdens het wandelen valt u op dat deze wandeling deels gelijk loopt met de rode wandeling. Toch is deze wandeling de moeite waard. Let erop dat u goed schoeisel aantrekt, want na een regenbui is het erg drassig. Verder is het een erg afwisselende wandeling.


Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

 

 

Harderbos
Geel 4 km
P-Plaats Harderbos nabij  Natuurkampeerterrein De Gaper.

Route naar het Harder en Broekbos via Google Maps

Deze wandeling begint net als de andere wandelingen aan de parkeerplaats van het Harderbos. Deze wandeling voert u door het zuidoostelijk deel van het bos. Tijdens het wandelen valt u op dat deze wandeling deels gelijk loopt met de rode wandeling. Toch is deze wandeling de moeite waard. U loopt langs een heel mooi natuurgebied. Let erop dat u goed schoeisel aantrekt, want na een regenbui is het erg drassig. Verder is het een erg afwisselende wandeling. De mensen van Natuurmonumenten zijn volop bezig om hier een mooi bos van te maken met goed bewandelbare routes.

Dieren die u zoal tegen kunt komen zijn Meerkoeten en Zwanen.

meerkoet.jpg (19774 bytes) kzwaan9.jpg (177392 bytes)


Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

 

Harderbos
Rood 9.5 km
P-Plaats Harderbos nabij  Natuurkampeerterrein De Gaper

Route naar het Harder en Broekbos via Google Maps

De route begint mooi. U loopt over een verhard pad richting het fietspad. Daarna gaat de route verder over zandpad in combinatie met gras. Na een paar honderd meter komen we aan onze rechterhand een groot "mens-erger-je-niet" spel tegen. Hiervoor moet u wel met zestien personen zijn. De route gaat verder langs het water waar we een zwanenpaar zien zwemmen. Op een gegeven ogenblik komen we bij een kruispunt waar geen paaltje staat. Op goed geluk lopen we door. Gelukkig klopt het. In het bos fluiten de vogels er lustig op los. U ziet veel libelles vliegen. Op een gegeven moment komen we bij een soort t-splitsing. Deze volgt na een bocht naar links. U kunt hier rechts, maar natuurlijk ook links. Slaat u a.u.b. linksaf richting het fietspad. U ziet dan aan de andere kant van het fietspad weer een paaltje staan. Helaas zitten er in de route een aantal van dit soort punten. Ook komt u een afslag naar rechts tegen waarbij het paaltje na de afslag staat; u moet dan ook na de afslag rechtsaf slaan. Dit pad loopt vervolgens enige tijd parallel aan het naastgelegen pad. Natuurmonumenten mag best wat meer paaltjes plaatsen ter verduidelijking. 

Na het viaduct waar u vervolgens onder door loopt ziet u aan uw linkerhand licht roze gekleurde zwammen aan een boom. Nadat u over het viaduct bent gelopen moet u aan de andere kant van het water weer naar beneden. Hier mag Natuurmonumenten of de gemeente best een trappetje plaatsen. Let op! Steile afdaling.

Het pad gaat weer verder over graspaden. Als u op een gegeven moment rechts langs een vaart (tocht) loopt met daarin een kleine waterval, komt u een klein bordje op een paal tegen. Hier staat het volgende op: Door omstandigheden is de brug over de Hoge Dwarsvaart verplaatst. Volg de rode pijltjes, deze brengen u bij de nieuwe brug over de Hoge Dwarsvaart. Nadat u de brug bent overgestoken, krijgt u aan uw rechterhand De Leplaar, zoals in de "Wandelroute Harderbos" is aangegeven. Onze excuses voor het ongemak. Beheerteam Harderbos.  

Enige tijd later loopt u over een boogbrug over de vaart en loopt u langs De Lepelaar. Wij hadden hier de Schotse Hooglanders verwacht. Helaas lopen die verderop langs de weg tussen Biddinghuizen en Harderwijk. De route gaat verder over gras en zandpad. Enige tijd daarna komt u langs een routeaanduiding van de gele route. Die slaat linksaf. u loopt hier rechtdoor over een platte brug. Slaat u daarna rechtsaf bij het paaltje of bij het water en u loopt weer terug naar het beginpunt.

Naar onze mening is de route mooier geworden dan voorheen. Sommige punten in de route verdienen nog wat extra aandacht, denk hierbij aan de routeaanduiding en het trappetje. De paden zijn goed te bewandelen, veel brede paden. In de route staan een paar bankjes, maar een paar extra kan misschien geen kwaad. 


Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

 

Harderbos
Wit 3 km
P-Plaats Harderbos nabij  Natuurkampeerterrein De Gaper

Route naar het Harder en Broekbos via Google Maps

Deze wandeling begint net als de andere wandelingen aan de parkeerplaats van het Harderbos. Deze wandeling voert u door het noordwestelijk deel van het bos. Tijdens het wandelen valt u op dat deze wandeling deels gelijk loopt met de rode wandeling. Toch is deze wandeling de moeite waard. Let erop dat u goed schoeisel aantrekt, want na een regenbui is het erg drassig. Verder is het een erg afwisselende wandeling. De mensen van Natuurmonumenten zijn volop bezig om hier een mooi bos van te maken met goed bewandelbare routes.


Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier

 

Broekbos
Wit 1 km
P-Plaats Strandgaperweg

Route naar het Harder en Broekbos via Google Maps

 

Deze wandeling begint aan de Strandgaperweg schuin tegenover het beginpunt van de wandelingen in het Harderbos. Eerst moet u een smalle brug oversteken waarna de wandeling begint. Deze wandeling voert u door een moerasgebied. Tijdens het wandelen valt u op dat dit gebied tegen de Kievitslanden aanligt. Dit is een reservaat dat speciaal beheerd wordt als broedgebied voor weidevogels. Daarnaast is het van belang als rust- en voedselgebied voor diverse water- en moerasvogels, met name ganzen. In het gebied komen onder andere echte koekoeksbloem, grote ratelaar, dotterbloem, rietorchis en veenpluis voor. Deze wandeling is de moeite waard ondanks de kleine afstand. Let erop dat u goed schoeisel aantrekt, want na een regenbui is het erg drassig.


Is de navigatiebalk niet te zien?
Klik dan hier